Hengelo Sportstad 2019

Hoewel Hengelo Sportstad dit jaar nog maar voor de tweede keer wordt gehouden, is het evenement al niet meer weg te denken van Koningsdag. Hengelo Sportstad begint nu al een traditie te worden. En terecht, want waar vind je nu zoveel sporters en sportliefhebbers op één dag en op één plek – Hengelo’s centrum – bij elkaar? De eerste editie vorig jaar was zeer succesvol. Duizenden bezoekers maakten in de binnenstad kennis met de Hengelose sportwereld. Velen deden zelf actief mee. Deze formule wordt op Koningsdag, 27 april 2018, voortgezet. Voor verenigingen is Hengelo Sportstad dé mogelijkheid het publiek kennis te laten maken met hun favoriete sport!
Dus sportverenigingen: doe mee, geef je op via onderstaand formulier en maak ook Hengelo Sportstad 2018 tot een succes!

Doe zelf actief mee met Aikido en badminton!

Op de Markt kun je tijdens Koningsdag sportdemonstraties bekijken en zelf actief meedoen. De Aikidovereniging en badmintonvereniging Elo United geven doorlopend demonstraties.
Ingrid ter Braak van de Aikidovereniging vertelt: ,,Wij geven demonstraties met stokken, zwaarden of messen van hout. Het publiek kan ook zelf meedoen, maar dan zonder deze wapens.’’ De Aikidovereniging heeft leden van vier tot vijfenvijftig die trainen in het Gilde College. De badmintonvereniging heeft ook vorig jaar deelgenomen aan Koningsdag. Volgens woordvoerder Remco Oskam was er toen veel belangstelling van het publiek. ,,Een mooie mogelijkheid om onze sport te promoten. Wij geven demonstraties van onder meer gooi- en vangtechnieken en iedereen die wil, kan zelf gratis meedoen. ’’

Agilité steekt de echte durfals in ‘t schermpak

Schermvereniging Agilité verzorgt op Koningsdag niet alleen demonstraties, maar laat het publiek zelf ook actief meedoen. Wie durft, krijgt een degen in handen en wordt in een heus schermpak gestoken. Een masker en handschoenen aan en aanvallen maar…
,,We hebben het vorig jaar ook zo gedaan en trokken toen enkele tientallen mensen die het zelf eens wilden proberen,’’ zegt secretaris Robin Grimmelickhuijse. ,,Toekijken is leuk maar meedoen nog leuker. Dus gaan we het in 2018 op dezelfde manier doen.’’ De Hengelose vechtsporters zijn aanwezig met een grote stand. Zij zijn te vinden op de Markt. Agilité heeft een kleine dertig leden en natuurlijk kun je je op Koningsdag als lid opgeven. De sportvereniging is de gehele dag present.

Bij H.G.V. is héél veel te doen!

H.G.V. neemt een prominente plaats in op de Markt en de Molenstraat. De vereniging telt maar liefst achttien disciplines en pakt op Koningsdag breed uit.
Coördinator Errol Herder: ,,Voor elke afdeling maken we een opstelling waarvoor we iedereen uitnodigen om mee te doen, zowel kinderen als volwassenen. Wat we op Koningsdag doen, is het grootste dat we tot nu toe hebben opgezet. Omdat we zo’n ruime ervaring hebben, helpen we op verzoek van de Hengelose Oranje Vereniging ook de andere sportverenigingen op Koningsdag met hun opstelling.’’

H.G.V. geeft demonstraties maar je kan ook zelf actief veilig meedoen onder begeleiding van het vrijwilligersteam. Zo is er een demo van freerunning, runraderen en een podium met optredens van dans en acrobatiek.

Bezoekers van Koningsdag kunnen meedoen aan dansclinics en het geleerde meteen op het podium in praktijk brengen. Aan een hoogwerker van zes meter wordt een klimdoek bevestigd en er komt een kabelbaantje.

De turnafdeling komt met een spanbrug en geeft demo’s op (mini)trampolines en springkussens. Skatehockey en ritmische gymnastiek completeren het aanbod.

Handboogschietclub laat pijlen zoeven in de Wemenstraat

Met een snelheid van tegen de tweehonderd kilometer per uur worden de pijlen op het doel afgeschoten. Zzzzoef….. Vast onderdeel van Koningsdag in onze stad is de demonstratie doelschieten van handboogschieters De Vrijbuiters.
Handboogschieten is misschien niet zo’n bekende sport, maar wel spectaculair. In Hengelo wordt zij al vele tientallen jaren beoefend.

Voorzitter Anton Tragter vertelt dat de handboogschietvereniging onderdeel is van de Invaliden Sport Vereniging Hengelo, waarin valide en invalide mensen samen sporten. ,,Wij staan al tientallen jaren op Koninginne/ Koningsdag in Hengelo. In verband met de veiligheid kan het publiek niet zelf schieten, alleen kijken. ‘’ De handboogschieters zijn te vinden achter de kerk bij de pastorie aan de Wemenstraat tussen 10.00 – 16.00 uur.

Turncentrum Twente: flitsende demo’s

Beweging, behendigheid en snelheid staan centraal tijdens de demonstraties van Turncentrum Twente uit Hengelo. Enkele tientallen turnsters van verschillende leeftijden geven op Koningsdag flitsende demonstraties op het terrein voor de Hema aan de Enschedesestraat.
De demonstraties worden verzorgd op luchtkussens en trampolines.
Ammelie Nijhuis van het turncentrum: ,,Wij zijn elk jaar wel op Koningsdag in Hengelo aanwezig en krijgen altijd veel waardering van het publiek. De demonstraties zijn dan ook erg leuk om te zien. Als bezoekers van Koningsdag langslopen, blijven ze altijd even staan.’’ Turncentrum Twente verzorgt haar demo’s tussen 10.30 en 14.00 uur. Ammelie: ,,Wij komen graag maar hebben één voorbehoud. Als het regent, kunnen we in verband met de veiligheid van de turnsters niet komen.’’

Doet uw vereniging mee?

Deze mogelijkheden bieden uw vereniging dé kans om gratis uw sport te promoten en leden te werven. Is uw club nog niet aangemeld? Dat kan in overleg nog tot eind maart. Vul hiervoor onderaan deze pagina uw aanmeldgegevens in. Hebt u hulpmiddelen nodig voor deelname? In overleg met gemeente en sporthallen kunnen we misschien wat voor u regelen.

Sportstad is mede mogelijk dankzij Gemeente Hengelo die geld en administratieve hulp geeft.

Gezocht: Hengelo’s snelste jongen of meisje

Bij Sportstad zoeken we ook de snelste jongen en het snelste meisje van Hengelo. Daarbij lopen de deelnemers niet tégen elkaar, maar vindt de start gewoon de hele dag plaats en houden we de tijd bij. De winnaars krijgen hun prijzen uit handen van een bekende sporter.

Welke sportactiviteiten zijn er al?

Vereniging Sport Waar Bijzonderheden
FBK Games Hardlopen Doeplein
Twente’s eerste Dammen Rabotheater Simultaan tegen Ton Sijbrants, wereldkampioen
APM Hardlopen Doeplein
FC Twente Kidsclub Voetbal Promoplein

Sporten die wij voornemens zijn te plaatsen:

01 Voetbal / Fc.Twente 26 Turnen
02 Volleybal 27 Voordracht / muziek
03 Beachvolleybal 28 Dammen
04 Tennis  (3 minivelden/ streettennis/ toernooitje/ meedoen) 29 Skatehockey
05 Turnen (o.a. dans/ slackline/ springtoestellen/ balk) 30 Skaten/skeeleren

(parcours en lessen)

06 Schaken 31 Touwtrekken
07 Voordracht 32 Boksen
08 Handboogschieten 33 Modelbootjes
09 Turnen (airtrack/ mini trampoline) 34 Voetbal (Keepers demo)
10 Judo (demo / open lessen) 35 Sport aangepast
11 Ouderen sport 36 Aikido (verdedigingsport)
12 Zwemmen/ divers 37 Judo
13 Badminton (demo/ spellencircuit) 38 Slow-biking
14 Honkbal 39 Hobby
15 Schermen 40 Hondensport
16 Dance 41 Tennis diversen
17 Atletiek / 60 meter loop 42 Jeu de Boules
18 Veiligheid / Handigheid 43 Curling/ Borstelschuiven
19 Gymnastiek 44
20 Airtrackspringen 45
21 Rhonradturnen
22 Free-running
23 Klimdoekturnen
24 Dans/acrogym
25 Trampolinespringen

Er is nog ruimte dus geïnteresseerde verenigingen kunnen zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen en te verzenden. Wilt u met uw vereniging deelnemen aan dit leuke spektakel en uw vereniging hier vermeld zien staan meld u dan aan!

Naam vereniging*

Activiteit*

Deelname aan:*

Website

Contactpersoon*

Telefoonnummer*

E-mailadres*

Opmerkingen