Neem een kijkje in een Twentse wensambulance

Op Koningsdag is het promoteam van Stichting Twentse Wensambulance paraat om het publiek iets te laten zien van haar mooie werk. De stichting brengt wensen in vervulling van mensen die terminaal of chronisch ziek zijn en heeft vier ambulances, waarvan één voor kinderen.
Achter de Hema (De Wetstraat/Prins Bernhardplantsoen) zijn op Koningsdag twee ambulances te bezichtigen. Vrijwilligers geven het publiek uitleg. Er worden met inzet van de stichting zo’n honderd vijftig ritten per jaar gemaakt. Het gaat hierbij om liggend vervoer. Margreet Schutte van de stichting is al zes jaar actief. ,,Het is mooi en dankbaar werk. De wensen van de mensen die wij vervoeren, zijn erg uiteenlopend. De één wil een dagje naar het strand, de ander naar de dierentuin en weer een ander naar een begrafenis, wat anders niet zou kunnen.’’ Aanvragen kunnen worden ingediend via de website en worden dan beoordeeld. De stichting werkt geheel op giften.
Meer informatie: kijk op www.twentsewensambulance.nl.

Blaasorkesten, ballonnen, DJ, clowns en zelfverdediging

Bij Koningsdag in Hengelo denk je aan de kleedjesmarkt, de kermis en vooral veel sport. Maar er is méér. De Hengelose Oranje Vereniging zorgt voor een uitgebreid randprogramma.
Zo wordt de binnenstad muzikaal gezien onveilig gemaakt door het twintig leden tellende blaasorkest Spekhesten uit Vasse en collega orkest Bentels Kabaal met een geheel eigen stijl en kleding. Beide orkesten doorkruisen de binnenstad en zorgen voor flink veel herrie. Ook het eenmansorkest van Didi Stefan die tegelijkertijd verschillende muziekinstrumenten bespeelt, zal zeker de belangstelling trekken.

Voor veel plezier zorgt ook clown Henkie oet Hengel. Hij loopt de gehele dag door het publiek en vermaakt jong en oud met zijn grappen.

Nieuw op Koningsdag in Hengelo is de Ballonnenfantasie. De ballonnenclown maakt de mooiste figuren.

Wil je je laten schminken als een kat of een hond? Kom dan naar één van de grimeurs.

Bezoekers van Koningsdag kunnen verder een bezoekje brengen aan één van de vele kramen voor de particuliere verkoop en kennismaken met het werk van Scouting Dr. Ariëns Ingrid, een vaste ,,klant’’ tijdens het oranjefeest.

Mysafehouse uit Almelo verzorgt demonstraties zelfverdediging voor mannen en vrouwen. Het gaat om zelfverdediging volgens het principe van de Russische Systema krijgskunst.

Achter de Hema kan het publiek tenslotte luisteren naar de muzikale verrichtingen van DJ Mans Prinsen. Hij stemt zijn muziekkeuze af op het publiek.

Hooggeëerd publiek geniet van jeugdcircus Tubantino

Jongleren, acrobatiek, stunts op een éénwielige fiets van bijna twee meter hoog. Het zijn slechts enkele van de acts die horen bij de optredens van het Jeugdcircus Tubantino uit Oldenzaal. Het circus is op Koningsdag tussen 12.00 en 16.00 uur te vinden op de Brink.
Voorzitter Marcel Dekkers vertelt dat het circus zo’n vijftig artiesten telt, ingedeeld naar leeftijdsgroep. Ongeveer de helft daarvan treedt in Hengelo op. De artiesten krijgen vier maal in de week circusles en geven verspreid door het jaar diverse optredens in de regio. ,,We hebben wel eens eerder in Hengelo opgetreden, maar Koningsdag is voor ons de eerste keer.’’ De acts die het publiek in Hengelo te zien krijgt, komen uit de lopende show. In juni komt er een nieuwe. In de pauzes tussen de voorstellingen zijn er demonstraties van een fitnessclub.

Ook in de Wemenstraat is van alles te doen

Ook in de Wemenstraat is op Koningsdag van alles te doen. Naast demo’s van gymnastiekvereniging Trios zijn er de verhalenkraal en de schaakclub.
Kinderen kunnen op Koningsdag luisteren naar de verhalen die worden verteld door de Verhalenkraal.
In een speciale tent naast banketbakkerij Gustaf worden de spannendste verhalen verteld door professionele vertellers. Voor wie even wil gaan zitten, is Gustaf trouwens een fijn adresje. Op het terras kun je namelijk heerlijk zitten voor koffie met gebak.

Schaakliefhebbers komen aan hun trekken bij de demonstratie van schaakclub HSC Stork. Deze is te vinden bij spellenspeciaalzaak De Dondersteen. Publiek kan uiteraard meedoen. HSC Stork schaakt op een groot bord en een klein bord.

Trios is te vinden op haar locatie op de hoek van de Wemenstraat met de Wetstraat.