Spelregels HOV Oranjemarkt

BELANGRIJK:

 1. Lees alle onderstaande regels goed door
 2. U mag vanaf 06.00 uur in de aangegeven straten uw kramen inrichten of kleedjes plaatsen; vóór 06.00 uur dus niet. Vanaf 17.00 uur mag u met de auto weer in de aangegeven straten rijden. Auto’s mogen zich tot uiterlijk 09.00  binnen de afgezette zone bevinden. ALLE AUTO’S DIENEN DUS VOOR 09.00 VERWIJDERD TE ZIJN.
 3. Bij het HOV-meldpunt (de Wetstraat ter hoogte van Brok Interieur) (ontvangt u uw kraamnummer en eventueel verdere informatie waarmee u en wij de Oranjemarkt goed laten verlopen.

Samen houden we de Oranjemarkt van de HOV in Hengelo graag op orde. Daarom gelden onderstaande spelregels. Samen met de gemeente, politie en stadshandhaving checken we op Koningsdag of u zich aan deze spelregels houdt. Lees ze dus goed. Zo weet u wat u mag verwachten. En wat wij van u verwachten.

Overal waar de HOV staat bedoelen we de Hengelose Oranje Vereniging.

1. Algemene spelregels

Een deelnemer aan de Oranjemarkt is persoonlijk aansprakelijk voor de door hem of haar aangeboden artikelen. Dit geldt vooral voor de deelnemers aan het food gedeelte betreffende o.a. kwaliteit en hygiëne.

 • De deelnemer aan de oranjemark vrijwaart de HOV voor eventueel te ontstane schade
 • Formaat kraam is 4 meter breed en een diepte van maximaal 2,5 meter

1.1 Volg altijd direct de aanwijzingen op die de HOV u geeft.

1.2  A. De gemeente geeft alleen toestemming (vergunning Koningsdagactiviteiten) om gebruik te maken van de straten die aangegeven zijn op de plattegrond. Plaatst u uw marktkraam of kleedje buiten die straten, dan bent u in overtreding. De HOV controleert hierop en verwijdert u als u met uw kraam of kleedje buiten de aangegeven straten staat. Waar nodig helpt de afdeling Handhaving van de Gemeente Hengelo of de politie hierbij.

1.3 Neemt U een ruimte / plaats in buiten die straten, dan bent U in overtreding. Op aanzegging door de HOV dient U deze plaats te ontruimen. Waar nodig helpt de afdeling Handhaving van de Gemeente Hengelo of de politie hierbij.

1.4  A. De HOV mag zonder overleg straten en plekken/locaties aanpassen die vallen onder de algemene vergunning van de Koningsdagactiviteiten.

B. Als deelnemer mag u de plek niet wijzigen die u krijgt toegewezen.

1.5 U mag vanaf 06.00 uur in de aangegeven straten uw kramen inrichten of kleedjes plaatsen; vóór 06.00 uur dus niet. Vanaf 17.00 uur mag u met de auto weer in de aangegeven straten rijden. Auto’s mogen zich tot uiterlijk 09.00  binnen de afgezette zone bevinden. ALLE AUTO’S DIENEN DUS VOOR 09.00 VERWIJDERD TE ZIJN.

1.6   A. Wilt u eten of drinken verkopen op de Oranjemarkt? Dat kan alleen als u dit meteen aangeeft bij uw kraam/ruimtereservering. U krijgt dan een plek in een van de straten waarvoor de gemeente foodverkoop-toestemming heeft gegeven. U mag dus alleen eten en/of drinken verkopen als u hiervoor op papier toestemming hebt van de HOV. Neem voor toestemming contact met ons op vóór 15 april. Lees ook de spelregels voor huren van een foodkraam.

B. Hebt u stroom nodig voor uw kraam/kraamruimte, dan geeft u dit meteen aan als u een kraam of kraamruimte reserveert. U betaalt voor deze stroom €35,00 (MAX 16 AMP) per kraam of kraamruimte. Heeft u meer stroom nodig dan 16 Amp dan dient u een 2e stroompunt af te nemen. U mag geen doorverbinding maken naar andere kramen. Hierop zal worden gecontroleerd.

1.7 Houdt u zich niet aan de hier genoemde spelregels van de HOV die u hier leest of wilt u zich daar niet aan houden, dan sluiten wij u uit van deelname en een eventuele stroomaansluiting word verwijderd / afgesloten.

Oranjemarkt, wie mag er met wat staan?

De Oranjemarkt bestaat uit drie delen:

 1. Niet-commerciële markt
 2. Commerciële markt
 3. Kleedjesmarkt (voor en door kinderen tot 12 jaar)

2 Oranjemarkt, wie mag er met wat staan op de niet-commerciële markt

Met uitzondering van verkoop van eten en drinken.  zie spelregels voor foodkraam.

2.1 Mag u op de niet-commerciële markt staan?

U mag hier alleen staan als u spullen verkoopt die komen uit het opruimen van schuurtjes, zolders enzovoort. U mag geen nieuwe artikelen verkopen. Voor verkoop van spullen op de niet-commerciële markt moet u een kraam of kraamruimte huren.

2.2 Waar mag u staan voor de Oranjemarkt?

U mag voor de Oranjemarkt een kraam/ruimte huren voor de toegestane straten, zie plattegrond.

Het gaat om de volgende straten:

 • Wemenstraat (gedeeltelijk eetkramen/food)
 • Enschedesestraat (gedeeltelijk eetkramen/food)
 • De Drienerstraat
 • De Wetstraat (gedeeltelijk eetkramen/food)
 • Nieuwstraat
 • Smutsstraat
 • Overige straten binnenstad (optioneel – dit beslist de HOV)

De indeling van de kramen in de overige straten van de binnenstad hangt af van welke winkeliers open zijn tijdens Koningsdag.

2.3   A. U huurt één of meer marktkramen of ruimtes met een lengte van 4 meter en een diepte van maximaal 2,5 meter.  Huur hier online uw kraam of kraamruimte

B. Nadat u uw kraam/ruimte via de webshop/iDeal betaalt, krijgt u een betaalbevestiging. Neem deze betaalbevestiging mee op Koningsdag en geef deze af bij de infostand van de HOV. Deze vindt u bij hoek La Reystraat en de Wetstraat. Met deze betaalbevestiging bewijst u dat u een kraam/ruimte hebt gereserveerd.

C. Uw plek reserveren wij tot 09.00 uur voor u. U mag dus tussen 06.00 uur en 09.00 uur uw plek innemen. Advies: kom uiterlijk 08.00 uur. Om 09.00 uur sluiten we het centrum van de stad af voor alle verkeer en moet u dus heen en weer lopen om bij uw kraam te komen en deze in te richten.

D. Komt u na 09.00 uur, dan mag de HOV uw kraam/kraamruimte aan anderen beschikbaar stellen. U krijgt de huur van uw kraam/ruimte dan niet terug.

2.4  A. Huurt u niet vooraf bij de HOV kraam of kraamruimte, dan hebt u mogelijk geen plek.

B. Als u op Koningsdag een kraam/ruimte wilt huren, betaalt u €20 meer dan als u nu online uw kraam of kraamruimte huurt.

C. Bij aanmelding op Koningsdag betaalt u uw kraam contant. Betalen per pin of creditcard is niet mogelijk.

2.5  Op de Oranjemarkt mag u alleen eten en drinken verkopen op de Foodmarkt die de HOV aangeeft. Meld u hiervoor apart aan en lees eerst de spelregels voor de foodmarkt.

2.6 Aanrijroute

A. De straten naar het centrum sluiten we af. Alleen via de Oude Molenweg of de Wolter ten Catestraat kunt u de Wetstraat inrijden en u melden bij het HOV-meldpunt (zie ook punt 2.6 B).

B. Bij het HOV-meldpunt ontvangt u uw kraamnummer en eventueel verdere informatie waarmee u en wij de Oranjemarkt goed laten verlopen.

C. In de straat waar uw kraam/ruimte is, vindt u begeleiders van de HOV. Zij wijzen u uw plek aan en controleren of u de juiste kraam/ruimte inricht. U mag alleen op de plek staan die u door de HOV is toegewezen. De begeleiders verwijderen u als u uw kraam anders inricht of als u op een andere plek gaat staan.

2.7  Na afloop

A Stopt u met de verkoop en houdt u spullen over, dan hebt verschillende mogelijkheden:

 • U brengt de niet-verkochte spullen naar de vuilniscontainers. Liefst de containers aan de Beekstraat. Daar scheiden medewerkers van Het Goed uw spullen; goed voor het milieu. Het alternatief: de vuilniscontainers achter de Hema (Wetstraat) of naast Ten Eekelder (Enschedesestraat), zie plattegrond.
 • U wacht tot 17.00 uur en laadt de spullen in uw auto. Vanaf 17.00 uur stellen we het centrum van de stad namelijk weer open voor verkeer.

B. Als u weggaat, rijdt u via de Wetstraat of via de Marskant het centrum weer uit, tenzij de HOV u een andere route wijst. Wijst de HOV u een andere route, dan moet u die route volgen.
C. Laat u spullen achter die u niet hebt verkocht, dan loopt u kans dat de HOV u hiervoor kosten laat betalen.

 

3.Oranjemarkt commercieel

Met uitzondering van verkoop van eten en drinken.  zie spelregels voor foodkraam.

3.1 Mag u op de commerciële markt staan?

U mag op de commerciële markt staan als u een professioneel bedrijf bent en u als bedrijfsverkoper ook nieuwe goederen verkoopt. U huurt als commerciële partij dan een kraam of kraamruimte.

3.2 Waar mag u staan op de commerciële markt?

U mag voor de Oranjemarkt een kraam/ruimte huren voor de toegestane straten, zie plattegrond.

Het gaat om de volgende straten:

 • Wemenstraat (gedeeltelijk eetkramen/food)
 • Enschedesestraat (gedeeltelijk eetkramen/food)
 • Drienerstraat
 • De Wetstraat (gedeeltelijk eetkramen/food)
 • Nieuwstraat
 • Smutsstraat
 • Overige straten binnenstad (optioneel – dit beslist de HOV)

De indeling van de kramen in de overige straten van de binnenstad hangt af van welke winkeliers open zijn tijdens Koningsdag.

3.3 Kraamruimte reserveren

A. U huurt één of meer marktkramen of ruimtes met een lengte van 4 meter en een diepte van maximaal 2,5 meter die u door de HOV zal worden toegewezen. Huur hier online uw kraam of kraamruimte.

B. Nadat u uw kraam/ruimte via de webshop/iDeal betaalt, krijgt u een betaalbevestiging. Neem deze betaalbevestiging mee op Koningsdag en geef deze af bij de infostand van de HOV. Deze vindt u op de hoek La Reystraat en de Wetstraat. Met deze betaalbevestiging bewijst u dat u een kraam/ruimte hebt gereserveerd. De HOV wijst u vooraf uw plek toe. U mag alleen op deze plek staan.

C Uw plek reserveren wij tot 09.00 uur voor u. U mag dus tussen 06.00 uur en 09.00 uur uw plek innemen. Advies: kom uiterlijk 08.00 uur. Om 09.00 uur sluiten we het centrum van de stad af voor alle verkeer en moet u dus heen en weer lopen om bij uw kraam te komen en deze in te richten.

D. Komt u na 09.00 uur, dan mag de HOV uw kraam/kraamruimte aan anderen beschikbaar stellen. U krijgt de huur van uw kraam/ruimte dan niet terug.

3.4   A. Huurt u niet vooraf online bij de HOV kraam of kraamruimte, dan hebt u mogelijk geen plek. Sowieso krijgt u dan in ieder geval geen plek meer bij de kramen met etenswaren.

B. Als u op Koningsdag een kraam/ruimte wilt huren, betaalt u €20 meer dan als u nu online uw kraam of kraamruimte huurt.

C. Bij aanmelding op Koningsdag betaalt u uw kraam contant. Betalen per pin of creditcard is niet mogelijk.

3.5 Aanrijroute

A. De straten naar het centrum sluiten we af. Alleen via de Oude Molenweg of de Wolter ten Catestraat kunt u de Wetstraat inrijden en u melden bij het HOV-meldpunt (zie ook punt 2.1.3 B).

B. Bij het HOV-meldpunt ontvangt u uw kraamnummer en eventueel verdere informatie waarmee u en wij de Oranjemarkt goed laten verlopen.

C. In de straat waar uw kraam/ruimte is, vindt u begeleiders van de HOV. Zij wijzen u uw plek aan en controleren of u de juiste kraam/ruimte inricht. U mag alleen op de plek staan die zij aangeven. De begeleiders verwijderen u als u uw kraam anders inricht of als u op een andere plek gaat staan.

3.6  Na afloop

A. Stopt u met de verkoop en houdt u spullen over, dan hebt verschillende mogelijkheden:

  • U brengt de overgebleven spullen naar de vuilniscontainers. Liefst de containers aan de Beekstraat. Daar scheiden medewerkers van Het Goed uw spullen; goed voor het milieu. Het alternatief: de vuilniscontainers achter de Hema (Wetstraat) of naast Ten Eekelder (Enschedesestraat), zie plattegrond.
  • U wacht tot 17.00 uur en laadt de spullen in uw auto. Vanaf 17.00 uur stellen we het centrum van de stad namelijk pas weer open voor verkeer.

B. Als u weggaat, rijdt u via de Wetstraat of via de Marskant het centrum weer uit, tenzij de HOV u een andere route wijst. Wijst de HOV u een andere route, dan moet u die route volgen.

C. Laat u spullen achter die u niet verkocht, dan loopt u kans dat de HOV u hiervoor kosten laat betalen.

Als foodondernemer uw eigen marktkraam op Koningsdag

Overweegt u een food-marktkraam te huren voor de Oranjemarkt in Hengelo? Lees dan hier eerst de spelregels van de HOV. Met deze regels houden we de Oranjemarkt namelijk op orde. Samen met de gemeente, politie en stadshandhaving checken we op Koningsdag of u zich aan deze regels houdt. Dankzij de spelregels weet u dus wat u mag verwachten. En wat wij van u verwachten.

Wilt u een gewone marktkraam/commerciële ruimte reserveren? Ga dan naar de spelregels voor een commerciële marktkraam.

Het reserveren van een foodkraam kan alleen via het contactformulier. Dit om een goede verdeling te kunnen maken van de verschillende soorten food.

Extra regels food:

Buiten de algemene spelregels gelden voor de verkoop van drinken en etenswaren/food de volgende extra aandachtspunten:

De deelnemer meldt zich bij de HOV en dient een verzoek in om drinken en/of etenswaren te verkopen. Hierbij vermeldt hij/zij precies welke waren hij wil gaan verkopen.

Vervolgens gaat de HOV een keus maken uit de aanvragen. Hierbij zal zij proberen een zoveel mogelijke variatie te gaan gunnen. Dat wil zeggen dat we proberen aan de diversiteit van de Hengelose bewoners tegemoed te komen. Daarbij zal bij de plaatstoewijzing een redelijke spreiding door het centrum worden betracht.

De HOV laat de aanvrager weten of hem/haar een gunning wordt verleend voor de door hem/haar vermelde producten, of een gedeelte daarvan.

Vervolgens krijgt de aanvrager een gunning met daarop vermeld de plaats en de producten die verkocht mogen worden.

LET GOED OP; Er mogen uitsluitend producten/waren verkocht worden die op de gunning staan vermeld. Houdt U zich hier niet aan dan bent U in overtreding en zullen er de nodige maatregelen tegen U getroffen worden. Zie ook de algemene spelregels.

De aanvrager/gegunde stuurt een kopie van de gunning ondertekend terug als blijk van acceptatie.

Een deelnemer aan de Oranjemarkt is persoonlijk aansprakelijk voor de door hem of haar aangeboden artikelen. Dit geldt vooral  ook voor o.a. kwaliteit en hygiëne.

De deelnemer aan de oranjemark vrijwaart de HOV voor eventueel te ontstane schade.

Het formaat van de kraam is 4 meter breed en maximaal 2,5 meter diep.

Hebt u stroom nodig voor uw kraam/kraamruimte, dan geeft u dit meteen aan als u een kraam of kraamruimte reserveert. U betaalt voor deze stroom €35,00 (MAX 16 AMP) per kraam of kraamruimte. Heeft u meer stroom nodig dan 16 Amp dan dient u een 2e stroompunt af te nemen. U mag geen doorverbinding maken naar andere kramen. Hierop zal worden gecontroleerd.

Houdt u zich niet aan de hier genoemde spelregels van de HOV, dan sluiten wij u uit van deelname en een eventuele stroomaansluiting word verwijderd / afgesloten.

4. Kleedjesmarkt

4.1 Mag u op de Kleedjesmarkt staan?

De Kleedjesmarkt is alleen bedoeld voor en door particulieren, namelijk kinderen tot maximaal 12 jaar.

A. Bent u ouder dan 12 jaar, dan mag u de kinderen wel helpen, maar niet zelf actief verkopen.

B. Houdt u zich niet aan de regels, dan mag de HOV u van de Kleedjesmarkt verwijderen

4.2 Er mogen alleen artikelen verkocht worden die gerelateerd zijn tot aan de leeftijd van 12 jaar

Er mag in geen enkel geval eten of drinken worden verkocht.

4.3 Waar mogen uw kinderen staan voor de Kleedjesmarkt?

De straat waar jij mag staan op de kleedjesmarkt wordt je aangewezen door de HOV. De aanwijzingen hiervoor dien je, voor een veilig verloop, op te volgen.

Voor de kleedjesmarkt zijn de volgende straten gereserveerd, zie plattegrond.
Het gaat om de volgende straten:

 • Marktstraat
 • Willemsplein
 • Beekstraat
 • Molenstraat (deel)
 • Schouwburgplein (deel)
4.4 Plek reserveren?

Voor een plek op de kleedjesmarkt zijn uw kinderen zonder reservering welkom vanaf 06.00 uur.

4.5 Aanrijroute

A. De straten naar het centrum sluiten we af. Alleen vanaf de Marskant rijdt u als particulier langs het politiebureau tot aan het HOV-meldpunt bij het Willemsplein (zie ook punt 2.6 B).
B. Bij het HOV-meldpunt meldt u zich en ontvangt u uitleg.
C. U krijgt een plek aangewezen door de HOV-vrijwilligers

4.6 Na afloop

Stopt u met de verkoop en houdt u spullen over, dan hebt verschillende mogelijkheden:

 • U brengt de niet-verkochte spullen naar de vuilniscontainers. Liefst de containers aan de Beekstraat. Daar scheiden medewerkers van Het Goed uw spullen; goed voor het milieu. Het alternatief: de vuilniscontainers achter de Hema (Wetstraat) of naast Ten Eekelder (Enschedesestraat, zie plattegrond).
 • U wacht tot 17.00 uur en laadt de spullen in uw auto. Vanaf 17.00 uur stellen we het centrum van de stad namelijk weer open voor verkeer.B. Als u weggaat, rijdt u via de Marskant het centrum weer uit, tenzij de HOV u een andere route wijst. Wijst de HOV u een andere route, dan moet u die route volgen.C. Laat u spullen achter die u niet verkocht, dan loopt u kans dat de HOV u hiervoor kosten laat betalen.

Contactpersonen voor de Oranjemarkt:

E-mail: oranjemarkt@hovhengelo.nl

Bestuur HOV