Als bedrijf uw eigen marktkraam/ruimte op Koningsdag

Overweegt u een commerciële markt kraam te huren voor de Oranjemarkt? Lees dan hier eerst de spelregels van de HOV. Met deze regels houden we de Oranjemarkt namelijk op orde. Samen met de gemeente, politie en Stadshandhaving checken we op Koningsdag of u zich aan deze spelregels houdt. Dankzij de spelregels weet u dus wat u mag verwachten. En wat wij van u verwachten.

Wilt u een foodkraam reserveren? Ga dan naar de spelregels voor food.

Spelregels HOV Oranjemarkt

BELANGRIJK:

 1. Lees alle onderstaande regels goed door
 2. U mag vanaf 06.00 uur in de aangegeven straten uw kramen inrichten of kleedjes plaatsen; vóór 06.00 uur dus niet. Vanaf 17.00 uur mag u met de auto weer in de aangegeven straten rijden. Auto’s mogen zich tot uiterlijk 09.00  binnen de afgezette zone bevinden. ALLE AUTO’S DIENEN DUS VOOR 09.00 VERWIJDERD TE ZIJN.
 3. Bij het HOV-meldpunt (de Wetstraat ter hoogte van Brok Interieur) (ontvangt u uw kraamnummer en eventueel verdere informatie waarmee u en wij de Oranjemarkt goed laten verlopen.

Samen houden we de Oranjemarkt van de HOV in Hengelo graag op orde. Daarom gelden onderstaande spelregels. Samen met de gemeente, politie en stadshandhaving checken we op Koningsdag of u zich aan deze spelregels houdt. Lees ze dus goed. Zo weet u wat u mag verwachten. En wat wij van u verwachten.

Overal waar de HOV staat bedoelen we de Hengelose Oranje Vereniging.

1. Algemene spelregels

Een deelnemer aan de Oranjemarkt is persoonlijk aansprakelijk voor de door hem of haar aangeboden artikelen. Dit geldt vooral voor de deelnemers aan het food gedeelte betreffende o.a. kwaliteit en hygiëne.

 • De deelnemer aan de oranjemark vrijwaart de HOV voor eventueel te ontstane schade
 • Formaat kraam is 4 meter breed en een diepte van maximaal 2,5 meter

1.1 Volg altijd direct de aanwijzingen op die de HOV u geeft.

1.2  A. De gemeente geeft alleen toestemming (vergunning Koningsdagactiviteiten) om gebruik te maken van de straten die aangegeven zijn op de plattegrond. Plaatst u uw marktkraam of kleedje buiten die straten, dan bent u in overtreding. De HOV controleert hierop en verwijdert u als u met uw kraam of kleedje buiten de aangegeven straten staat. Waar nodig helpt de afdeling Handhaving van de Gemeente Hengelo of de politie hierbij.

1.3 Neemt U een ruimte / plaats in buiten die straten, dan bent U in overtreding. Op aanzegging door de HOV dient U deze plaats te ontruimen. Waar nodig helpt de afdeling Handhaving van de Gemeente Hengelo of de politie hierbij.

1.4  A. De HOV mag zonder overleg straten en plekken/locaties aanpassen die vallen onder de algemene vergunning van de Koningsdagactiviteiten.

B. Als deelnemer mag u de plek niet wijzigen die u krijgt toegewezen.

1.5 U mag vanaf 06.00 uur in de aangegeven straten uw kramen inrichten of kleedjes plaatsen; vóór 06.00 uur dus niet. Vanaf 17.00 uur mag u met de auto weer in de aangegeven straten rijden. Auto’s mogen zich tot uiterlijk 09.00  binnen de afgezette zone bevinden. ALLE AUTO’S DIENEN DUS VOOR 09.00 VERWIJDERD TE ZIJN.

1.6   A. Wilt u eten of drinken verkopen op de Oranjemarkt? Dat kan alleen als u dit meteen aangeeft bij uw kraam/ruimtereservering. U krijgt dan een plek in een van de straten waarvoor de gemeente foodverkoop-toestemming heeft gegeven. U mag dus alleen eten en/of drinken verkopen als u hiervoor op papier toestemming hebt van de HOV. Neem voor toestemming contact met ons op vóór 15 april. Lees ook de spelregels voor huren van een foodkraam.

B. Hebt u stroom nodig voor uw kraam/kraamruimte, dan geeft u dit meteen aan als u een kraam of kraamruimte reserveert. U betaalt voor deze stroom €35,00 (MAX 16 AMP) per kraam of kraamruimte. Heeft u meer stroom nodig dan 16 Amp dan dient u een 2e stroompunt af te nemen. U mag geen doorverbinding maken naar andere kramen. Hierop zal worden gecontroleerd.

1.7 Houdt u zich niet aan de hier genoemde spelregels van de HOV die u hier leest of wilt u zich daar niet aan houden, dan sluiten wij u uit van deelname en een eventuele stroomaansluiting word verwijderd / afgesloten.

Oranjemarkt, wie mag er met wat staan?

De Oranjemarkt bestaat uit drie delen:

 1. Niet-commerciële markt
 2. Commerciële markt
 3. Kleedjesmarkt (voor en door kinderen tot 12 jaar)

3.Oranjemarkt commercieel

Met uitzondering van verkoop van eten en drinken.  zie spelregels voor foodkraam.

3.1 Mag u op de commerciële markt staan?

U mag op de commerciële markt staan als u een professioneel bedrijf bent en u als bedrijfsverkoper ook nieuwe goederen verkoopt. U huurt als commerciële partij dan een kraam of kraamruimte.

3.2 Waar mag u staan op de commerciële markt?

U mag voor de Oranjemarkt een kraam/ruimte huren voor de toegestane straten, zie plattegrond.

Het gaat om de volgende straten:

 • Wemenstraat (gedeeltelijk eetkramen/food)
 • Enschedesestraat (gedeeltelijk eetkramen/food)
 • Drienerstraat
 • De Wetstraat (gedeeltelijk eetkramen/food)
 • Nieuwstraat
 • Smutsstraat
 • Overige straten binnenstad (optioneel – dit beslist de HOV)

De indeling van de kramen in de overige straten van de binnenstad hangt af van welke winkeliers open zijn tijdens Koningsdag.

3.3 Kraamruimte reserveren

A. U huurt één of meer marktkramen of ruimtes met een lengte van 4 meter en een diepte van maximaal 2,5 meter die u door de HOV zal worden toegewezen. Huur hier online uw kraam of kraamruimte.

B. Nadat u uw kraam/ruimte via de webshop/iDeal betaalt, krijgt u een betaalbevestiging. Neem deze betaalbevestiging mee op Koningsdag en geef deze af bij de infostand van de HOV. Deze vindt u op de hoek La Reystraat en de Wetstraat. Met deze betaalbevestiging bewijst u dat u een kraam/ruimte hebt gereserveerd. De HOV wijst u vooraf uw plek toe. U mag alleen op deze plek staan.

C Uw plek reserveren wij tot 09.00 uur voor u. U mag dus tussen 06.00 uur en 09.00 uur uw plek innemen. Advies: kom uiterlijk 08.00 uur. Om 09.00 uur sluiten we het centrum van de stad af voor alle verkeer en moet u dus heen en weer lopen om bij uw kraam te komen en deze in te richten.

D. Komt u na 09.00 uur, dan mag de HOV uw kraam/kraamruimte aan anderen beschikbaar stellen. U krijgt de huur van uw kraam/ruimte dan niet terug.

3.4   A. Huurt u niet vooraf online bij de HOV kraam of kraamruimte, dan hebt u mogelijk geen plek. Sowieso krijgt u dan in ieder geval geen plek meer bij de kramen met etenswaren.

B. Als u op Koningsdag een kraam/ruimte wilt huren, betaalt u €20 meer dan als u nu online uw kraam of kraamruimte huurt.

C. Bij aanmelding op Koningsdag betaalt u uw kraam contant. Betalen per pin of creditcard is niet mogelijk.

3.5 Aanrijroute

A. De straten naar het centrum sluiten we af. Alleen via de Oude Molenweg of de Wolter ten Catestraat kunt u de Wetstraat inrijden en u melden bij het HOV-meldpunt (zie ook punt 2.1.3 B).

B. Bij het HOV-meldpunt ontvangt u uw kraamnummer en eventueel verdere informatie waarmee u en wij de Oranjemarkt goed laten verlopen.

C. In de straat waar uw kraam/ruimte is, vindt u begeleiders van de HOV. Zij wijzen u uw plek aan en controleren of u de juiste kraam/ruimte inricht. U mag alleen op de plek staan die zij aangeven. De begeleiders verwijderen u als u uw kraam anders inricht of als u op een andere plek gaat staan.

3.6  Na afloop

A. Stopt u met de verkoop en houdt u spullen over, dan hebt verschillende mogelijkheden:

  • U brengt de overgebleven spullen naar de vuilniscontainers. Liefst de containers aan de Beekstraat. Daar scheiden medewerkers van Het Goed uw spullen; goed voor het milieu. Het alternatief: de vuilniscontainers achter de Hema (Wetstraat) of naast Ten Eekelder (Enschedesestraat), zie plattegrond.
  • U wacht tot 17.00 uur en laadt de spullen in uw auto. Vanaf 17.00 uur stellen we het centrum van de stad namelijk pas weer open voor verkeer.

B. Als u weggaat, rijdt u via de Wetstraat of via de Marskant het centrum weer uit, tenzij de HOV u een andere route wijst. Wijst de HOV u een andere route, dan moet u die route volgen.

C. Laat u spullen achter die u niet verkocht, dan loopt u kans dat de HOV u hiervoor kosten laat betalen.

Contactpersonen voor de Oranjemarkt:

E-mail: oranjemarkt@hovhengelo.nl

Bestuur HOV

Maak nu uw keuze